קרן ישראל לנפגעי חוט השדרה

The Israel Foundation For Spinal Cord Injuries

פריצת דרך: נכה החל ללכת בכוח המחשבה - באמצעות שלד חיצוני

ארבע שנים לאחר תאונה קשה שבה הפך משותק בארבע גפיו, צעיר מצרפת נעמד שוב והתהלך בכוח המחשבה, לאחר שעבר השתלת שבב מוחי המעביר פקודות מהמוח אל הרגליים ובכך עוקף את חוט השדרה הפגוע

תקווה חדשה לנכים: צעיר המשותק בארבע גפיו נעמד והחל להתהלך בכוח המחשבה בלבד, באמצעות השלד הרובוטי "אקסוסקלטון" ושבב מוחי שהושתל בראשו, ועקף את חוט השדרה הפגוע.

תוצאות המחקר הראשוני פורסמו בכתב העת The Lancet Neurology ומקרבות את הרופאים צעד נוסף שיאפשר ביום מן הימים למשותקים להיפרד מכיסא הגלגליםלעבר חיים עצמאיים.

טיבו, צרפתי בן 30, אופטומטריסט במקצועו, נפצע באורח אנוש לפני ארבע שנים כאשר נפל מגובה 15 מטרים בתאונה במועדון לילה. הפציעה פגעה בחוט השדרה והפכה אותו משותק בארבע גפיו. הצעיר אושפז במשך שנתיים בבית החולים, אבל אז הגיעה פריצת הדרך.

בשנת 2017 הציעו רופאיו שישתתף בניסוי חדשני באוניברסיטת גרנובל. שבב הושתל במוחו, כך שיעקוף את חוט השדרה שנקרע. השבב משדר את הפקודות מהמוח באופן אלחוטי למחצה, לארבע הגפיים שנעות באמצעות שלד רובוטי חיצוני.

"זו מערכת המחשבים האלחוטית הראשונה שתוכננה להפעיל את כל ארבעת הגפיים", אמר פרופ' עלי לואי בנביד, ראש צוות המפתחים ונוירוכירורג מאוניברסיטת גרנובל בצרפת. לדבריו, טכנולוגיות קודמות כשלו, שכן החיישנים הפסיקו לעבוד ואף היוו סכנה למושתל. בתוך כך, השבבים הקודמים היו מחוברים לשלד רובוטי באמצעות חוטי חשמל, והוגבלו לגפה אחת.

 

לאחר השתלת השבב, החל טיבו הליך אימונים מפרכים. תחילה הוא התאמן בשליטה על דמויות וירטואליות במשחקי מחשב, בהמשך התאמן על הליכה בשלד הרובוטי "אקסוסקלטון", שגרסתו הראשונה היתה פרי פיתוח ישראלי.

 

"זה היה כמו ללכת על הירח", הוא סיפר, "לא יכולתי ללכת במשך שנתיים, שכחתי מה זה לעמוד, שכחתי שהייתי גבוה מהרבה אנשים בחדר".

מדובר בפריצת דרך משמעותית ביותר, שתאפשר ביום מן הימים חיים עצמאיים לחלוטין לנכים, שיוכלו לקום מכיסא הגלגלים, ולנוע. ההליכה עדיין אמנם איטית מאוד ומקוטעת, תנועות הזרועות אינן מלאות, והוא אינו מסוגל עדיין לבצע את רוב פעילויות היום יום, אבל את אלה שכן ביצע – השבב העביר נכונה את הפקודות ממוחו ב-71% מהזמן, אל הגפיים העליונות והתחתונות.

המדענים אומרים כי הפיתוח הזה יילך וישתפר. הם הסבירו כי בשלב זה היו מוגבלים בכמות המידע שמסוגל השבב "לקרוא" מהמוח ולשלוח אל השלד הרובוטי. למערכת הוקצו 350 מילישניות כדי לעבור מהפקודה במוח אל השלד, שאחרת לא ניתן לשלוט בצורה מיטבית בתנועות השלד. בשלב זה, כולל שבב מכיל 64 אלקטרודות, כשהמערכת משתמשת ב-32 בלבד בכל אחד מהם. פירושו של דבר הוא, שקיים פוטנציאל לקריאת המוח בפירוט רב הרבה יותר, ולהעביר פקודות במדויק ובמהירות רבה. אבל פיתוח כזה ייקח עוד זמן.